Regulering

Tannregulering vil si å flytte tenner og korrigere bittfeil ved hjelp av påførte krefter på tenner og kjever. Det er mange forskjellige bittfeil, som for eksempel overbitt, underbitt og trangstillinger. De pasientene som har krav på Helfo-refusjon må først få en vurdering og henvisning av tannlege/tannpleier som så henviser til kjeveortoped. Har du ikke krav på Helfo-refusjon kan du ta direkte kontakt med oss for en vurdering.
klar for regulering

Første besøk

På første besøk hos oss ser kjeveortoped Katrine Hovland på bitt og tannstilling, informerer om behandlingsbehov og gir en foreløpig behandlingsplan. Den offentlige refusjonsandelen blir bestemt for videre behandling og det blir gitt informasjon om kostnaden/ egenandelen ved tannregulering. 
NB! Henvisning er et krav for å få godkjent støtte fra HELFO, så husk å ta med henvisningsskjemaet til første time.

Videre prosess

Dersom det foreligger et behandlingsbehov og man ønsker tannregulering, vil vi avtale en ny time for å gjøre videre undersøkelse av tenner og kjeve ved å ta røntgenbilder og lage 3D-modeller (vi bruker digital skanner). Vi setter av 30-40 min på denne timen. Disse undersøkelsene danner så grunnlaget for videre planlegging og et mer nøyaktig kostnadsoverslag.
Tannregulering settes normalt på ved det tredje besøket hos oss, og man får da et skriftlig prisoverslag/behandlingsplan.
regulering

Etter at reguleringen er satt på

Det er vanlig med kontroll og justering av apparatur hos oss hver 4-6 uke. Tannregulering tar ofte 1-2 år, avhengig av bittfeil.
Det er en fordel å unngå å spise harde matvarer ellers kan klossene lett løsne, og det blir mange ekstra besøk hos oss. Ta kontakt med oss hvis en kloss er løs, slik at vi er forberedt ved neste besøk. Plages du veldig av løs kloss eller det er noe som stikker, så får du time hos oss samme dag som du ringer.

Ulike typer tannregulering

Vi tilbyr 3 forskjellige typer tannregulering:

  • Tradisjonell tannregulering (metall-apparatur på forsiden av tennene)
  • Keramisk tannregulering (hvit apparatur på forsiden av tennene)
  • Usynlig tannregulering (Spark Aligner): 
Spark Aligner er en avtagbar tannregulering bestående av spesialtilpassede gjennomsiktige plastskinner som flytter på tennene. Skinnen skal helst brukes opptil 22 timer i døgnet, men kan tas ut ved spising, tannpuss og i spesielle sosiale sammenhenger der man ikke ønsker å bruke regulering. Behandlingen består av en serie med skinner som byttes etter faste intervaller på 1-2 uker. Alignere er en populær form for nesten usynlig tannregulering og begynner også å bli et populært alternativ til tradisjonell tannregulering for barn og ungdom. Fra mars 2022 kan man få Helfo-refusjon på behandling med disse skinnene hos kjeveortoped.
Tannmodeller

Fjerning av apparatur

Når vi fjerner tannreguleringen, setter vi nesten alltid på en tynn støttestreng bak fortennene i begge kjever. Dette gjør vi for at bittet skal holde seg stabilt og for et best mulig resultat som varer. Noen bittfeil krever at strengen blir sittende «livet ut», mens andre bittfeil ikke er så avhengig av dette.
Vi lager også en gjennomsiktig bittskinne/gom som vi anbefaler pasienten å bruke hver natt det første året etter at reguleringen er tatt av.
smil

Kontroller etter tannregulering er tatt av

Vi kaller inn alle pasienter etter tannreguleringen for å kontrollere støttestrenger, samt kontrollere at bittet holder seg så stabilt som mulig. Merker man selv at strengen løsner eller at tenner beveger på seg så må man selv ta kontakt utover de faste kontrollene.

Refusjon og priser ved tannregulering

Kjeveortopedisk behandling for barn og unge dekkes i Norge av HELFO, mot at pasienten betaler en egenandel. Helsedepartementet har satt klare retningslinjer for hvilke bittavvik som gir rett til refusjon, og for å få refusjon må behandlingen påbegynnes innen utgangen av det året pasienten fyller 20 år. Refusjonen er avhengig av hvor stort behovet er for behandling og deles inn i 3 grupper:
  • Gruppe A – svært stort behov: 100% dekning av offentlig honorar takst 
  • Gruppe B – stort behov: 75% dekning av offentlig honorar takst (90% for søsken) 
  • Gruppe C – klart behov: 40% dekning av offentlig honorar takst (60% for søsken) 
Dersom flere søsken har behov for kjeveortopedisk behandling økes støtten fra og med det andre barnet.
Hvis søsken er behandlet hos annen kjeveortoped trenger vi en bekreftelse på dette. Du kan få kjeveortopedisk behandling uten henvisning også, men da må man betale hele kostnaden selv.
Enkelte voksne har også krav på refusjon fra Helfo hvis de trenger tannregulering etter for eksempel tannkjøttsykdom, tannagenesier/manglende tannanlegg, og tap av tenner i front ved traume. Henvisning fra tannlege er nødvendig for å få refusjon.
Vi tilbyr alle pasienter en nedbetalingsplan, slik at det blir en lik sum å betale hver måned. I samarbeid med Credicare har vi en enkel og trygg betalingsløsning. Vi har også bankterminal hvis man ønsker å betale med kort. Vi tar kun VISA.
Tannverket_Logo
Tannverket Moss AS 
(Tannlegene Hovland) 
AMFI Moss
Storgt. 41 - 1501 Moss
Åpningstider
Mandag: 08.00 - 19.00
Tirsdag-torsdag: 08.00 - 16.00
Fredag: 08.00 - 15.30
Bestill time
crossmenu